2011. április 15., péntek

Temetés - szófejtés

A szó gyöke a tem, ami azonos a töm gyökkel. Jelentése szerintem: összesűríteni valamit egy kis helyre, azaz összegyömöszölni.
Tehát a temetést mondhatjuk tömetésnek is, hisz egy lyukat tömnek be, akárcsak a fogászaton.
A tömeg egy adott helyen összesűrűsödött emberek összessége. Ezek után nem szorul magyarázatra a tömény vagy a tömör szó sem.
A tömb szó is ezen jelentést erősíti meg, ami kis módosulattal nevezhető dombnak is. Micsoda véletlen, hogy a sírok tetején is van egy dombocska...

Azt nem tudom, hogy ezen szócskák közül melyik az eredi, de tény, hogy a következő gyökök szinte ugyanazok: tem, töm, döm (döm(n)göl), gyöm. Sőt, most jutott eszembe, hogy a gyöm gyökhöz kapcsolható a nyom gyök is. Mert a nyom is sűríti, összenyomja a földet. Nyom: amit a test súlya nyom a földbe.


Nem folytatom tovább, mert a végén az egész magyar szókincset feltérképezem.


UI. A tampon idegen szó, de ezek után világos a jelentése :D.

Várom a lelkes hozzászólásokat.

5 megjegyzés:

Intuitív írta...

Pesten a tömegközlekedés - nagyon rávilágít :))

Ildó írta...

Tán irritál a heringezés a metrón, esetleg nem bírod a körülötted állok testnedveit szagolgatni a piros hetesen? :-)Csak megszokás kérdése.

Bírom a fejtegetéseid. :-P

Edit írta...

Én pesti vagyok. És engem irritál.Nem is tudtam megszokni. Inkább kerülő úton,hosszabb menetidővel járok dolgozni.
Útálom még a TÖMBházakat, a TÖMegnövelőket is. (amit egyes férfiak előszeretettel használnak és némelyik elég nevetségesen néz ki....számomra)

Agnes. írta...

Csak TOMoren megkerdeznem:) a preseles pres gyokkel hova sorolhato, merthogy tomenyen tomeget surit:)

Intuitív írta...

@Ildó: hát lehet nem tudom megszokni :)

@Edit: majd én is keresek egy kerülő utat, ami Székelyföld fele megy :D

@Agnes: kapásból nem tudom hova tenni, de két mássalhangzó egymás után (pr) idegen származásra is utalhat. Köze lehet a pressure szóhoz, ami nyomást jelent. Kapásból nem tudom más magyar szavakhoz kapcsolni, ami azt jelenti, hogy vagy nem értek hozza vagy átvett szó. Pedig használattuk volna a sűrít, tömörít, sajtol szavak valamelyikét is helyette :)