2011. április 23., szombat

Forráskód

Az IMDB-n nagyon felértékelt filmek általában azért kapnak magas pontszámot, mert a világot úgy mutatják be, mint a jó és a rossz küzdelme. Cél: befolyásolni az amúgy is eltévedt ember ítélőképességét. Természetesen a valóságban nem így mennek a dolgok. Előfordul, hogy a filmekben bemutatott pozitív szereplő a valóságban nagyon negatív és fordítva.
Ezek alapján az amerikai filmek szerintem 4 kategóriába sorolhatók:
  1. gonosz nácik és szegény zsidók története (holokauszt)
  2. nemes és igazságos amerikaiak küzdelme a szemét terroristákkal szemben (terrorista = kőolajban gazdag ország polgára)
  3. melegekről szóló, toleranciaerősítő filmek
  4. a többi film
A gonosz nácik történetét szinte minden filmbe belopják, ha csak pár mondat erejéig is. Ez vajon véletlen? A zsidók úgy vannak bemutatva, mint legtöbbet szenvedett nép a történelem folyamán. Persze ők a jók és ártatlanok, akik soha semmi rosszat nem tettek. Ezért kellett törvénybe foglalni a holokauszt tagadásának büntetését...
És ott vannak a betyár amerikaiak, akik még mindig úgy vannak bemutatva, mint a világ megmentői. Ők a legbátrabbak, legigazságosabbak és nélkülük már káosz uralkodna földön :). Nem csinálnak filmet az államadósságuk mértékéről (1,300 milliárd dollár vagy már több is) és arról sem, hogyan vesznek semmibe emberi életeket a kőolajban gazdag országokban.
Tény: nagyon éberen kell nézni a filmeket, mert simán birkává változtatnak a mozi képernyőjén keresztül (is).

A tegnap látott mozifilm nekem bejött (bár picit talán túl van értékelve). Itt sem maradhat el az USA dicsőítése a terroristákkal szemben, de ezúttal fehér ember játsza a gonoszt.
Mond egy olyan mondatot, ami azért elgondolkodtató. Valahogy így hangzik: a világ pokol, le akarom rombolni, hogy majd egy jobbat tudjunk építeni.

Nem akarom részletezni a filmet, de leszámítva a szokásos amcsi körítést volt benne ötlet és a végére sikerült is meghatódnom enyhén.
Forráskód (Source code)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hét élet
http://www.imdb.com/title/tt0814314/ (7.6)

Úttalan út
http://www.imdb.com/title/tt0165832/ (7.7)

Donnie Darko
http://www.imdb.com/title/tt0246578/
(8.2)

Az élet csodaszép
http://www.imdb.com/title/tt0038650/ (8.7)

:) Pijee

Intuitív írta...

köszi, első kettőt láttam
a többi még hátra van