2011. május 31., kedd

RO, mint romlás

A RO gyök nagy valószínűséggel leépülést, szétszakadást, hanyatlást jelent. A "róni" ige jelentése: kiront, kivés egy darabkát az anyagból.
Lássuk, még milyen szavak utalnak erre a jelentésre:
rokkant
rozzant
rozoga
rogyott
roskad
rohad
robban
rojt(os)
ropog
rom
ront
rongy
ronda
roncsol
rongál
romlott
rombol
stb.
A roma és a román szavak szerintem csak véletlenül tartalmazzák ezt a gyököt. Isten bocsássa meg nekem, hogy egyáltalán felhoztam.

6 megjegyzés:

Lázadó-Szárnyaló írta...

Pedig nekem az első szó, ami eszembe jutott, az a ROmánia volt. :D:D:D

Intuitív írta...

Hát nekem is :)

DEdit írta...

:)
Nagyon tetszik!
De mi van a románccal, és a romantikával?

DEdit írta...

Segítek!
ROMÁNC: Szabad formában írt, érzelmes mű. Szabad formában írt, érzelmes zenedarab.
ROMÁNC(német, francia): Hősi, kalandos vagy regényes témájú, a balladákkal rokon elbeszélő költemény. A középkori spanyol, francia és olasz irodalomban Cidről, a mórok elleni küzdelmek legendás hőséről sok spanyol románc szól. A zenében: érzelmes, dallamos, kötetlen formájú énekes vagy hangszeres darab. Köznapi értelemben: szerelmes viszony, érzelmes, szerelmes kapcsolat. A szó a román vagy újlatin népekre (francia, spanyol, olasz) utal, amelyek körében a műfaj kifejlődött.

DEdit írta...

ROMANTIKA (német, francia): Az európai művészetek uralkodó stílusirányzata XIX. sz. első felében. A klasszicizmus hűvös rendjével és értelem-kultuszával szembefordulva, az érzelmek és indulatok jogát hirdette, a végletes és végzetes, a távoli titokzatos és különös után tört, újra felfedezte a középkort, felkarolta népiességet és a nemzeti jegyeket. Hazai irodalmunkban Vörösmarty és Jókai életműve tükrözi a leginkább, a zenében Liszt Ferencé.

Intuitív írta...

köszönöm :)