2010. március 11., csütörtök

Nemzettudat

Azt látom, és talán nem vagyok egyedül, hogy a magyar nemzet darabokban hever. Még mindig. És a tény, hogy a székely nép is hasonló széteséstől nyög, talán bizonyítja, hogy rokonok vagyunk a magyarokkal. S annak ellenére, hogy számtalan egyén törekszik egyesíteni a népet, a helyzet reménytelennek látszik. Aki valamit próbál tenni az már alapból gyanús a többiek szemébe. Mindig árulástól tartanak, igaz nem alaptalanul. A történelmünk tele van árulással, szinte minden veszteségünk belső árulás következménye. Vajon csak a mi népünknél van így vagy más népek is hasonló gondokkal küzdenek? Ha csak mi nevelünk ki gerincteleneket, akkor hol rontottuk el?
Sok népet engedtünk be magunk közé és az idegen gének néha bosszút állnak? Nem hiszem, hogy a géneket kellene hibáztatni.
Ha volna rengeteg pénzem, akkor az egész magyarság körében elvégeznék egy magyarságvizsgálatot. Minden magát magyarnak valló egyént megkérdeznék és, aki átment a vizsgálaton annak adnék egy "igazi magyar" vagy "igazi székely" címet, amit egy igazolvány is bizonyítana (persze az ilyesmit nem igazolvány kéne bizonyítsa hanem a tettei). Hazugságvizsgáló gépet kötnék rájuk és kérdéseket tennék fel:

1. Tegyük fel hogy a szomszéd, háromgyerekes családapa tesz egy rendszerellenes kijelentést. Gerinctelen jelzővel illetti a mi "nemes" vezetőnket. Elárulnád őt 1.000.000 euróért tudva azt, hogy elveszítheti a munkáját? (igen, nem)

2. Egyik nemzettestvéred nehéz helyzetbe került és a segítségedet kéri. Tudod, hogy keményen és becsületesen megdolgoztál a javaidért, de van némi többleted, amire nincs szükséged. Odaadnád a testvérednek? (igen, nem)

3. Eladnád a telkedet, termőföldedet, erdődet jó pénzért egy idegenszívű és/vagy nyelvű embernek, aki nem tudja, hogy nagyapádék mennyit szenvedtek, hogy megtartsák neked ezt a földet? (igen, nem)

4. Ha valaki halállal fenyegetve rá szeretne venni, hogy tagadd meg magyarságodat/székelységedet, megtagadnád? (igen, nem)

5. Ha valaki arra kérne, hogy öljél meg egy embert (nemzettestvért vagy idegent), különben meghalsz, mit tennél? Megölnéd? (igen, nem)

Helyes válaszok: 1. nem, 2. igen, 3. nem, 4. nem, 5. nem.
Ha 4 nemleges válasza, akkor nem-es ember az illető :)

9 megjegyzés:

Lady Amelie írta...

Érdekes ötlet, habár nem tudom a kérdések megválaszolásában az egyének mennyire hallgatnának nemzeti öntudatukra, illetve mennyire belső értékrendjükre... persze a kettő valahol összefüg.

Ami a keveredést illeti... hmmm más embercsoportok (más kultúrák) bekeveredése mindig csak gyengíti az eredetit. Persze ezt lehetne boncolgatni... mivel részben igen részben nem. De minden esetre a balkanista értékrend, kultúra csakis gyengíti. Több közös van bennünk és az északi népekben mint a kárpátokon túl (habár most már mindenhol) élő balkánikaban. Elég csak megnézni ősi hieldelemvilágukat és persze a mait is :). Nó de nem szaporítom tovább a szót...

Intuitív írta...

a balkanista értékrend (ha értékrend egyáltalan) szerintem is gyengíti :).

De szerintem pár ezer évvel ezelőtt csak erősítette a népeket a keveredés. Azóta lett baj, amióta sok kis nép öntudatra ébredt és történelmet csinált magának.

becky írta...

én nem úgy osztom kétfelé az embereket, hogy gerincesek meg gerinctelenek, hanem hogy probléma esetén a megoldást keresi, vagy másokat kezd el hibáztatni.

csak az hibáztat másokat, aki magát is. csak az nem bocsát meg másoknak, aki saját magának se tud.

Intuitív írta...

Sok szempont szerint lehet csoportosítani az embert, a te szempontod is fontos.

S szerintem nem a megbocsátás a kérdés. Mindent meg lehet bocsátani és meg is kell, de bízni nem mindenkibe lehet főleg, ha már visszaélt a bizalmunkkal.

becky írta...

ja, nem bízni kell az emberekben, hanem ismerni őket. ha ismered a hibáját, tudod, miket követ el, és úgy viszonyulsz hozzá. ha mindenkit így el tud fogadni az ember, akkor senkit sem akar megnevelni, vagy elűzni, max segíteni neki, vagy csak békén hagyni.

Líbuc Nagy Katalin írta...

Szia Intuitív! Küldök Neked egy kis nemzeti öntudat erősítőt! Szeretettel: Kati
http://espavo.hu/kozosseg/blogbejegyzes/6594
Ha esetleg nem működik linkként, keresd Papp Lajos szívsebész professzor Kunszentmiklósi beszédét 2010.02.07.-én, az espavo.hu oldalon!

Intuitív írta...

köszike, már láttam. És előben is láttam egy hete, Csíkszeredában :D

Vállalkozásom megszűnt írta...

Ez nagyon jó kitenném én is a blogomra! Remélem nincs ellene kifogásod!

Intuitív írta...

Nincs kifogásom ;)