2010. január 13., szerda

Mátrix

Már többször is megnéztem a Mátrix című filmet és egyre többet értek meg a mondanivalójából. Eleinte csak egy jó tudományos-fantasztikus filmnek vettem remek alapötlettel. Aztán később megdöbbentő párhuzamokat véltem felfedezni a Mátrix világa és a mi "való" világunk között. (tudom, nem vagyok egyedül ezzel)

Ébredj Neo, A Mátrix rabja vagy...

Nekünk is szükségünk lenne az ébredésre, hisz a rendszer rabjai vagyunk. A rendszer körülvesz minket és egy szépnek látszó világot tár a szemünk elé. Kézzel nem kitapinthatóak a szálak, amin keresztül táplál minket és a testünk nem is nevezhető rabnak. Ám a tudatunk csapdában van.

Minden irányból zúdul ránk az információ, de a spam szűrőt is a rendszer adja. Ő szabja meg, hogy mit hihetünk el és mi az ami csak mese.

Aki a fogvatartó rendszer létére próbál rávilágítani azt a mai világban szélhámosnak, terroristának szokás nevezni és gyorsan hiteltelenné kell tenni.
Nehéz meggyőzni a rendszer embereit, mert bármelyik bárányka képes átváltozni rendszervédő ügynökké... Az úgynevezett értelmiségi réteg talán veszélyesebb, mint az egyszerű ember. És igen, léteznek kinevezett ügynökök is, akik a nap 24 órájában figyelnek, lehallgatnak, információkat gyűjtenek rólunk és majd a megfelelő időben nem félnek használni ellenünk. Ők is a rendszer rabjai... (remélem dereng nekik valami ha ezt olvassák)

Nehéz szabadulni a rendszer fogságából, de nem lehetetlen. Igaz, az álomvilág (amerikai álom) szebbnek tűnik eleinte, de aztán rájön az ember, hogy valami nincs rendben. Valami nagyon bűzlik.

Szerencsére vannak Morpheusok is, akik segítenek szabadulni és megmutatják nekünk a rideg valóságot, már ha ezt választjuk.
Első lépesként el kell vágni a tápláló szálak. Kikapcsolni a tévét, nem elhinni a nyakkendős emberek álombaringató esti meséjét. Le kell cserélni a spam szűrőnket is, hogy saját szemünkkel lássunk és saját fülünkkel halljunk.

Muszáj megtennünk, még akkor is ha eleinte kirekesztettnek érezzük magunkat.

Az új, szabad világból majd visszanézhetünk régi szánalmas életünkre és megkérdezhetjük magunktól: valóság volt? Nem, csak a tudatunk tette azzá.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Igen... De kiszakadni, elmenni a nagy ürességbe, egy világ végét vagy kezdetét érzékeltető helyre, Sri Lanka, vagy Afrika egyes részeire, kizárni a külvilágot, kolostorba vonulni, vagy, mint a Falu c. filmben, kialakítani egy kis teret magunknak és ott élni, elszigetelten, az jó lenne? Boldogok lennénk? Nem a múltban élnénk? Visszaidézve a civilizációt? Nem zárhatjuk ki a világot! Csupa jófej és jóindulatú ember között, könnyű helyesen viselkedni, jót gondolni, szívességeket tenni... Ott nincs mit megszűrni, spammal... Mert könnyű jók között a legjobbnak lenni. Ez lenne a hívatásunk? Jók lenni, a jók között? Szerintem az a nagy feladat, hogy szarból várat kell építeni. Ha tetszik, ha nem. És nem nagyobb dicsőség, hogy a szarból csináltunk valami jót?
Persze, szerintem! :-)

Intuitív írta...

Hát ki lehet szakadni úgyis, hogy közben a Mátrixban elünk. Ha tudjuk az igazságot, akkor még pár embert felébreszthetünk és ha elég sok embert felébresztünk, akkor ... lehetne egy szép, szabad világ... Bár ez egyelőre csak álom.