2010. január 26., kedd

Karma

A keleti tanokban létezik egy törvény, amit karmának neveznek. A karma a következmények törvénye, azaz minden tettünknek következménye van. Eszerint ha valakit bántunk, akkor meg kell tapasztaljuk azt is, hogy milyen ha minket bántanak. A jótetteink szintén visszatérnek hozzánk.

Keresztények között nem szabad említeni a karma szót, mert akkor furcsán néznek, hisz Jézus nem beszélt semmiféle karmáról... Vagy talán mégis?

"Mindazt, amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük. Ez a törvény és a próféták." (Mt. 7,12)

És vannak még a bibliában hasonló kijelentések: "Ki mint vet, úgy arat", "Ki szelet vet, vihart arat".

A magyar népmesékben is van utalás a karma létezésére: "jó tett helyében jót várj".

Persze a vallások nem értenek egyet, mindenki zúgja a magáét, a másiké pedig baromság.
Az is lehet, hogy létezik egy univerzális vallás valahol a háttérben, amit az emberek éles elméje nem szabdalt ezer fele. A próféták és szentek talán ennek a vallásnak a hívei.

No mindegy, talán a Megbocsátás felszabadít minket a karma fogságából.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Erre szoktam,én azt mondani, hogy nem mindegy kinek-mikor-mit-hogyan adagolsz be... Azaz mondasz el, mert hát az sem biztos, hogy ő betudja fogadni mindazt amit te mondani szeretnél.
Nekem nincs bajom a "karmával". :-) Pedig... :-)

Intuitív írta...

Igen, az adagolás fontos.
Tudom te is keresztény vagy, ahogy én is.
De mi picit másabbak vagyunk. Nem jobbak vagy rosszabbak, csak másabbak.

Petur írta...

Mindenkinek kell ismernie az igazságot, és kell legyen valami amiben higgyen:) Meglátásom az, hogy az igazság az, hogy a karma létezik (ahogy sok más dolog amiről nincs tudomásunk vagy amiről nem akarunk tudomást szerezni) függetlenül a mi feltételezésinktől, hitünktől. Az igazság az csak egy kell legyen, a hitünk viszont mindenkinek a sajátja. Senkinek sincs joga megmondani miben higgyünk. Ezt gondolom én...:D És én szeretek hinni abban, hogy ez az idő amiben élünk egy különleges idő és meg van adatva a lehetőségünk, hogy karmánktól megszabaduljunk és hogy megvan a lehetőségünk bármit megvalósítani amit akarunk még ebben az éltünkben:)