2007. december 7., péntek

Jelen lenni

Elgondolkodtam mit is jelenthet a "jelen" szavunk. Ekkor jutott eszembe egy másik szó: résen. Résen lenni annyit jelent, mint rátapadni a kerten található résre és mindent megfigyelni, ami történik. Résen szokott lenni a szomszéd öregasszony is, mert mindent tud ami az utcában történik. A résen át mindent megfigyelhet, ami fontos számára csupán a rés mérete szabhat határt ennek. Tehát aki résen van, az a résre tapad, használja a rést információszerzésre, megismerésre. Aki jelen van az a jeleket használja információgyűjtésre, a dolgok megértésre. A jelek jelképek formájában nyilvánulnak meg. A regi ember figyelt a jelekre, ezért sok mindent meg tudott jósólni. Pl. a szél irányából következtetett a közelgő esőre. A mai ember nem annyira figyelmes, rá ez nem jellemző. Az is igaz, hogy manapság nagy a háttérzaj és sokkal nehezebb észrevenni a jelt.
Miért is érdemes jelen lenni? Mert a jel, mindig a jelen időben létezik és ha nem vesszük észre, akkor lemeradhatunk a megismerésről.
Az ügyes diák figyel a jelekre, ezért tudatába kerül sok apróságnak és felfigyelnek rá a tanárok. A tanárok meg is jelölik őt és így lesz belőle jeles tanuló. Ellenkező esetben jelentéktelen lesz az ő szemükben és eltemetik egy jelöletlen sírba.
A jelek képesek beszélni is, ez a jelbeszéd. A blogomba a jelszavam segítségével tudok bejelentkezni. A jelszó egy jel a rendszer számára, amiből meggyőződhet hogy valóban én vagyok.
Most, hogy jelesre vizsgáztam össze-vissza beszélésből indulok a munkahelyemre, ahol nagyon kívánatos a jelenlétem.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jellemzően jelelemző íras. :))) Gratulálok.

Intuitív írta...

köszi :P