2011. május 31., kedd

RO, mint romlás

A RO gyök nagy valószínűséggel leépülést, szétszakadást, hanyatlást jelent. A "róni" ige jelentése: kiront, kivés egy darabkát az anyagból.
Lássuk, még milyen szavak utalnak erre a jelentésre:
rokkant
rozzant
rozoga
rogyott
roskad
rohad
robban
rojt(os)
ropog
rom
ront
rongy
ronda
roncsol
rongál
romlott
rombol
stb.
A roma és a román szavak szerintem csak véletlenül tartalmazzák ezt a gyököt. Isten bocsássa meg nekem, hogy egyáltalán felhoztam.

2011. május 21., szombat

Tolni

Magyarországon meglepődve tapasztalom, hogy a tolás szót előszeretettel használják. Ebben az a vicces, hogy szinte minden igét képesek lecserélni a tolni igére.
Na, most nézzük meg közelebbról, mit is jelent ez a szó! Biztos mindenki számára világos, hogy a tolás egy olyan cselekvés, amelynek során valaki valamit eltaszít, odébb lök magától. Honnan tolja el? Hát magától, attól a helytől, ahol épp áll.
Nem érdekes, hogy a tol, mint tolás és -tól(-től), mint határozórag ugyanúgy hangzik?
Mikor valaki eltol valamit magától, akkor az a valami távolabb kerül tőle, vagyis az eredeti, helyéhez képest elmozdul... Tehát a tolás azt akarja kifejezni, hogy valami elmozdul valamihez képest.

A következő összefüggésekben hallottam:

kitolom élesbe - egy programozó kiteszi élesbe a módosításait (ami addig csak tesztkörnyezetben volt elérhető)
háromig toltuk - utaskísérő a vonaton (arra utalt, hogy éjjel három óráig ittak a büfébe)
letolják - lehordják, lecseszik
eltolják - elhibázzák, elrontják
kitolnak vele - átverik, átrázzák (csúnyább szót is tudok)
toljátok - csináljátok
megtolta a csajt - (...)

Mint látjuk, nem minden esetben használják célszerűen ezt a szót, de úgy is jobb, mint a lájkolás...

Néhány szó ezzek a gyökkel:
talicska (tolicska) - mert tolják
tolongás - tologatják egymást ide-oda
toló
told, toldalék - odébb tolja a végét :P

Kiss Dénes szerint ide tartozik a tolvaj szó is, mert a tolvaj, valakitől elszedi a javakat, továbbá a tolmács is, hisz "tól más", azaz tőle más(ként hangzik) :).

2011. május 17., kedd

Életjel

A hétvége mozgalmas volt. Sokat beszélgettem hasonló felfogású emberekkel, részt vettem egy borkóstoló rendezvényen, ittam 20 féle borból és pontoztam is. Hallgattam nagyon jó népzenészeket élőben, kalotaszegi hajnalikat énekeltem egy jó kis társasággal, tököt ültettem ugyanazzal a jó társasággal, mangalicákkal beszéltem és bocikkal szemeztem, olvastam egy újságcikket, ami nagyon tetszett.
Tegnap munka után ismét a rajzolást gyakoroltam. Jah, nem is említettem, hogy ismét nekifogtam rajzolni. Gyerekkoromban rajzoltam legutóbb, és kb. most is azon a szinten állok...
Jó, tudom.. annyira nem rossz, de ezt a talentumot sem kamatoztattam.






2011. május 6., péntek

Kitekintő

A napokban ránk zúdított, Bin Laden halálával kapcsolatos hírek azt bizonyítják, hogy valakik még mindig teljesen hülyének nézik a földlakókat. Ez egy olyan hír, amit tíz éve készítettek elő és várták a megfelelő pillanatot, amikor bedobhatják fegyverként az ébredező emberek ellen.
Azt hittem már mindenki tudja, hogy Bin Laden-nak és az arab terroristáknak semmi köze sem volt a 2001 szeptember 11.-i eseményekhez. Tévedtem. Az világ fontosabb hírportáljai segédkeznek amerikának a mese elhitetésében. Sőt, olyan országok is segítenek, akikről az ember azt feltételezné, hogy a másik pólust képviselik. Pl. Kína is örül a hírnek, hisz az ujgur terroristák (=szabadságharcosok) is kapcsolatban állnak a Bin Laden bandájával... Az oroszok is bejelentettek, hogy ők is megöltek egy Al-Kaida vezért. Talán egyedül egy iráni politikus mondta ki az igazságot még régebb: hogy valójában amerika a terrorista és a CIA szervezi a terroristáknak tulajdonított nagyobb dolgokat, hogy lerohanhasson más országokat. Így már érthető, hogy miért nem szimpatizálják Iránt az amerikaiak és a héberek.
Na de mi haszna egy ilyen hírnek? Fogalmam sincs. Talán így háttérbe tudnak szorítani fontosabb híreket (mint pl. az amcsi munkanélküliek szaporodása), vagy manipulálni akarnak valamit, pl. a tőzsdét. Tény, hogy a tőzsdei árakat a hírek hordozzák. Ha egy mágnásnak még több pénzre van szüksége, akkor csak le kell adnia egy megfelelő hírt az általa birtokolt médiumban és a következő napon már milliárdok ütik a markát.